Operatiunea Anthropoid

IMG_1860.JPG2715

Operatiunea Anthropoid de Laurent Binet, aparuta la editura Corint, a reprezentat pentru mine una dintre cele mai mari surprize literare din ultimii ani.

Cui i se adreseaza? Celor pasionati de istorie, celor care vor sa auda adevarul de la un artist al intorsului din condei, dar si celor care s-au lasat vrajiti de scrieri precum Hotul de carti si care au nevoie de un dus rece urgent. Realitatea nu are voie sa fie uitata. Iar, daca pentru asta, trebuie sa coborati din norii pufosi si rozalii, atunci, dati-i bataie.

Unde si cand? Praga, spre sfarsitul Celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Puncte forte? Scriitura exceptionala, interventiile geniale ale autorului in poveste (aproape ca te trage de maneca atunci cand uiti de el), povestea a trei eroi bravi care te va lasa fara grai, palmele date de Binet la finalul capitolelor si care-ti vor ustura inima si sufletul mult timp dupa aceea. Uneori, cu o simpla propozitie, te doboara fara mila. Impactul major asupra a tot ceea ce credeai tu ca stii despre nazism, Heydrich, Hitler, evrei si oribilele intamplari din acea perioada.

Puncte slabe? Omiscienta usor superioara a scriitorului poate deranja firile mai refractare. Am spus “poate”. Nu va lasati pacaliti de coperta care nu o avantajeaza deloc!

Personaje preferate? Autorul, Praga si acel trio formidabil si de neuitat: Gabcik, Kubis si Valcik.

Traducere si redactare? Excelenta!

Convinge-ma! “Cand ma uit la stiri, cand citesc ziarul, cand intalnesc oameni, cand frecventez cercuri de prieteni sau de cunostinte, imi spun ca lumea este ridicola, emotionanta si cruda. Cam la fel si cu aceasta carte: povestea e cruda, protagonistii, emotionanti, iar eu, ridicol. Dar sunt la Praga.”

Bonus? Scena din biserica in timpul careia 7 oameni tin piept celor opt sute de SS-isti atinge o asemenea perfectiune, incat n-ai zice ca face parte dintr-un roman de debut.

Stelute? 9 plus, aproape de 10.

Advertisements

About Monathais

For the love of books, read more! Here you will find only honest opinions. And while de gustibus non est disputandum, objectivity will always prevail.
This entry was posted in Masterpieces and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s