Adevarul despre cazul Harry Quebert

 

adevarul-despre-cazul-harry-quebert_1_fullsize (1)

Adevarul despre Cazul Harry Quebert de Joel Dicker, aparut la editura Trei, este un roman pe care il citesti pe nerasuflate, in ciuda celor 644 de pagini bulversante.

Cui i se adreseaza? Tuturor. Iti plac romanele noir? E pentru tine. Iti plac romanele politiste? E pentru tine. Iti plac marile povesti de dragoste? E pentru tine. Iti plac romanele psihologice? E pentru tine. Iti plac romanele complicate, numai bune de analizat din punct de vedere literar? E pentru tine.

Unde si cand? New Hampshire, 1975 – 2008.

Puncte forte? Intriga exceptionala, romanul care se petrece intr-un roman, care la randul lui se petrece intr-un roman fals, dar care se dovedeste a fi, intr-un final, romanul cel adevarat si care, totusi, te face sa te intrebi: oare care este romanul real? Ne mai miram atunci de ce a luat unul dintre cele mai ravnite premii ale Frantei literare?

Puncte slabe? Il iert pe autor pentru curajul candid de a alege ca subiect principal o poveste de dragoste extrem de siropoasa si care, uneori, este descrisa cu un limbaj simplu, ce frizeaza ridicolul. Unele replici sunt atat de dubioase, incat pot deveni replici cult si subiect de discutii interminabile. Este oare vorba de o ironie rafinata si o tehnica post-post-post-post moderna? Eu una inca nu m-am lamurit, dar mi-a placut la nebunie acest paradox.

Personaje preferate? Nola, un fel de Lolita moderna, surprinzatoare, care te va lasa cu gura cascata de multe ori, desi, ca eroina, in mod bizar, Nola da senzatia ca nu exista in realitate.

Traducere si redactare? Excelenta!

Convinge-ma! Este o carte despre scriitori, despre arta de a scrie si despre lumea editurilor. Este o carte despre suferinta, piete editoriale si consumeriste nemiloase, dar si despre cititori naivi.

Bonus? Este o carte despre crime care nu au sens. Asa cum se intampla uneori in viata. Este o carte care te va face sa uiti orice altceva.

Stelute? 9 plus.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

About Monathais

For the love of books, read more! Here you will find only honest opinions. And while de gustibus non est disputandum, objectivity will always prevail.
This entry was posted in Masterpieces and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s